Ta piękna roślina cieszy się niezwykłą popularnością i jest szeroko rozpoznawalną ozdobą ogrodów. Czy jej uprawa należy jednak do najłatwiejszych? Ile tajemnic skrywa w sobie ten zasobny w charakterystyczne czerwone owoce krzew?
Trudno oprzeć się wrażeniu, że jarzębinę kojarzy większość ludzi. Dostrzegamy jej atuty zazwyczaj w okresie jesienno-zimowym, gdy pozostałe ozdoby naszego ogrodu przekwitają, a otoczenie diametralnie traci na kolorycie. Właśnie wtedy na jarzębie pospolitym lub zwyczajnym (bo taką nosi w istocie nazwę) dostrzec możemy pomarańczowo-czerwone kuleczki ubarwiające szarugę końca roku.
Co warto wiedzieć o uprawie?
Jarzębina stanowi idealną roślinę ogrodową dla początkujących ogrodników. W naturze jest krzewem osiadającym rozmiary od 3 do 15 metrów i niezbyt kapryśnym, ponieważ dziko porasta tereny lesiste i polne. Chociaż nie jest wymagająca, preferuje lekko kwaśną, piaszczystą glebę oraz ekspozycję na światło. Powinno się ją sadzić na wiosnę, unikając jednak okresu przymrozków. Jarzębina nie wymaga także przycinania, a okazów mających więcej niż 6 lat nie powinno się przesadzać. Jarzębina jest odporna na spaliny, nie wymaga częstego podlewania, ale nie przepada za to za upałami, dlatego powinniśmy unikać sadzenia jej przy elementach elewacji, które szybko się nagrzewają.
Sposoby wykorzystania – w apteczne, kosmetyczce, kuchni
Oprócz aspektów dekoracyjnych, jarzębina posiada także cały szereg innych zastosowań, ponieważ jej owoce są jadalne – pod warunkiem, że poddamy je obróbce. Należy pamiętać, by nigdy nie spożywać ich w postaci surowej, ponieważ zawierają kwas parasorbinowy, skutkujący problemami gastrycznymi. Suszona, mrożona lub gotowana stanie się źródłem pokładów witaminy C – garść czerwonych kuleczek zawiera ilość równoważną z ilością witaminy C zawartej w cytrynie. Sok z jarzębiny dodany do herbaty pozwoli skutecznie zwalczyć przeziębienie oraz pomoże w problemach nefrologicznych i kardiologicznych. Kosmetyki z jej dodatkiem posiadają zbawienny wpływ na skórę trądzikową – działają przeciwbakteryjnie, ściągają pory i niwelują wypryski. Bardzo popularne są także dżemy z jarzębiny, które obok soku z niej zrobionego mogą stanowić świetny dodatek do słodkości.
„Drzewo czarownic”
Intersująca jest także symbolika towarzysząca temu urokliwego krzewowi. W wierzeniach ludowych sadzono go w pobliżu kościołów i cmentarzy, bowiem powszechna była wiara w to, że odgania złe moce. Ludność wiejska wierzyła, że kilka owoców jarzębiny schowanych w kieszeni pozwoli uchronić ich przed nieszczęściem, które mogłoby ich spotkać podczas nocnych wypraw. Bardzo często sadzono jarząb przy drzwiach wejściowych domu – w celach ochronnych.
Bez wątpienia ta wytrzymała i urokliwa roślina posiada szereg zastosowań wartych jej uprawy! Zwłaszcza, że jej utrzymanie nie stanowi wyzwania nawet dla największego ogrodowego laika.