Polacy pokochali włoską kuchnię! Uwielbiamy chodzić do urokliwych restauracji, gdzie możemy poczuć klimat włoskich miasteczek i delektować się przepyszną lasagne lub makaronem z sosem z najświeższych składników. Natomiast pizza stała się synonimem spotkań towarzyskich – gości na stołach osób w każdym wieku. Co jeszcze przywędrowało do nas ze słonecznej Italii?
Aromatyczna przystawka – bruschetta
Czym jest bruschetta? To włoska przekąska podawana najczęściej w restauracjach jako przystawka. Jest to grzanka z bagietki, posmarowana oliwą z oliwek z czosnkiem. Najczęściej dodaje się do niej świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i bazylię. Zwieńczenie stanowią odpowiednio wyważone przyprawy. Może stać się również ciekawym daniem w naszej kuchni, ponieważ przygotowanie jej nie wymagają wysokich umiejętności kulinarnych i użycia trudnodostępnych składników. Uwielbiana przez Polaków za swoją prostotę i intensywność smaku.
Klasyczne spaghetti
Spaghetti jest jedną z najbardziej znanych potraw pochodzenia włoskiego. Pojawia się na stole niemal w każdym domu. Serwowane jest w wielu restauracjach (nie tylko włoskich). Można je kupić nawet jako gotowe danie w sklepie. Mimo swojej popularności, nadal zachwyca smakiem. Przygotowanie go jest niezwykle proste, nawet wtedy, gdy nie korzystamy z półproduktów. Wystarczy poznać przepis na to, jak się robi spaghetti z mięsem mielonym, ponieważ to właśnie mięso i pomidory są głównymi składnikami sosu. Kiedy opanujemy już podstawy, możemy fantazjować, modyfikując recepturę i dostosować ją do naszego gustu i potrzeb.
Pizza w wielu odsłonach
Jak już zostało wspomniane, pizza króluje na naszych stołach od lat. Stała się najbardziej znanym daniem, które możemy spotkać dosłownie wszędzie! W restauracjach, w domach, w piekarniach, w sklepach spożywczych itp. Jest elementem popkultury: kojarzy się ze spotkaniami z przyjaciółmi i dobrą zabawą. Jej atutem, który przemawia za popularnością, jest ogromna różnorodność. Pizzerie prześcigają się w tworzeniu nowych smaków. Jej podstawą jest ciasto, a składniki znajdujące się na nim są zależne tylko od fantazji kucharza.
Błyskawiczna sałatka – caprese
Caprese to następna przekąska, którą możemy wykonać w mgnieniu oka i nie potrzebujemy do niej wyszukanych składników – najważniejsze, żeby były świeże i wysokiej jakości, bo tylko to wpływa na jej smak. Robi się ją z pomidorów, sera mozarella, oliwy z oliwek, listków bazylii oraz soli i pieprzu. Nic prostszego! Sałatka w takiej formie króluje na imprezach, ponieważ jest niezwykle smaczna i nie trzeba być szefem kuchni, by być w stanie ją przygotować. Mimo prostoty, jest daniem, które również pojawia się na restauracyjnych stołach i cieszy się dużą popularnością.
Powyższe potrawy to zaledwie mała cząstka tego, co otrzymaliśmy w prezencie od Włochów. Każdy Polak na pewno choć raz próbował spaghetti carbonarra, gnocchi lub tagliatelle z pesto. Jak już można było zauważyć: owa kuchnia słynie z wykorzystania najświeższych składników, co sprawia, że dania są pełne aromatu i smaku. Każdy znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu i zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.