dziczyzna kielbasa

Kiełbasy z dziczyzny – z czym warto je podawać?

W kuchni możemy ugotować wiele pyszny rzeczy przy udziale rozmaitych produktów. Wartościowe jest mięso, które powinno znaleźć się w diecie każdego z nas. Mięso można podzielić na kilka sposób, jednak najczęściej określa się jego gatunek, którym jest między innymi dziczyzna. Aby przyrządzać takie mięso, musimy wiedzieć z czego jest i co możemy z nim zrobić.

Czym jest dziczyzna i jak ją przygotować?

Dziczyzna to jeden z gatunków mięsa. Większość ludzi uważa, że jest to mięso z dzika, lecz nic bardziej mylnego. Otóż kiełbasy z dziczyzny robi się ze zwierzyny łownej, oczywiście ubitej. Ważne, aby takie mięso zostało poddane badaniom weterynaryjnym. Pokaże nam to czy dane mięso jest zdrowe i gotowe do spożycia. 

Dziczyzna pochodzi głównie od dzika, jelenia, sarny czy daniela. Wówczas mamy do czynienia z dziczyzną grubą. Jest i dziczyzna drobna, na którą składają się zające oraz dzikie króliki. Do dzikiego ptactwa natomiast zaliczamy kuropatwy, bażanty, przepiórki i dzikie kaczki.

Z czym warto podawać kiełbasę z dziczyzny i czy warto ją jeść?

Mięso pochodzące od zwierzyny łownej można przyrządzać i podawać na wiele sposobów. Jeśli chodzi o przyprawy, nie możemy z nimi przesadzać. Takie mięso jest aromatyczne samo w sobie i warto jedynie podkreślić jego smak. Warto postawić na owoce jałowca, tymianek, czosnek, rozmaryn czy majeranek. 

Dziczyznę możemy tak naprawdę podawać ze wszystkim, lecz zasada jest jedna: nie wolno przyćmić jej aromatycznego, naturalnego smaku. Sklep z dziczyzną oferuje wiele ciekawych produktów, a osoba nas obsługująca z pewnością chętnie udzieli nam porady w tym zakresie.

Dziczyzna od wielu pokoleń wpisuje się w polską tradycję jako wyjątkowy specjał kulinarny. Ludzie przychodzący do restauracji często ją wybierają ze względu na walory smakowe i odżywcze. Co ważne, dziczyzna jest niskokaloryczna, czyli nie zawiera dużo tłuszczu. To, co ją charakteryzuje to mocne ukrwienie i specyficzny, ostry zapach. Warto spożywać mięso zwierzyny łownej, ponieważ jest ono bogate w białko i witaminy z grupy B. Największymi walorami zdrowotnymi odznacza się mięso od dzika lub sarny.

Dodaj komentarz