zdrowa dieta

Zdrowsza dieta bez rewolucji: Kilka sposobów lepsze żywienie

Jedzenie zdrowej żywności nie oznacza rezygnacji z ulubionych potraw. Jeśli zauważyłeś, ze Twoje Twoje nawyki żywieniowe pozostawiają wiele do życzenia dokonałeś już pierwszego i ważnego kroku ku lepszemu zdrowiu.

Twoje ulubione przepisy można łatwo zaadaptować tak, aby stanowiły zdrowszą alternatywę. Na przykład, można użyć nieprzywierających naczyń, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na olej do gotowania.

Zrób plan

Każda zmiana wymaga odpowiedniej organizacji. Dla niektórych ludzi planowanie posiłków oznacza spisanie szczegółowego menu i listy zakupów. Niezależnie od tego, jaki będzie Twój proces, posiadanie planu pomaga ci ustalić, co zamierzasz zrobić i nastawia cię na sukces.

Jedz więcej owoców i warzyw

Zdecydowana większość dorosłych Polaków nie spożywa zalecanej ilości tych produktów! Owoce i warzywa są bogate w przeciwutleniacze zwalczające stany zapalne, witaminy, minerały i błonnik. Zaleca się spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw w ciągu dnia. Czy to trudne zadanie? Oczywiście że nie. Urozmaicenie kolorów na talerzu oznacza także urozmaicenie jadłospisu i zaoferowanie większej ilości pomysłów na posiłki.

Wybieraj pełne ziarno

Produkty pełno zbożowe takie jak brązowy ryż i bulgur, mają nienaruszone otręby, dzięki czemu zawierają więcej błonnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku i innych składników odżywczych. Spróbuj komosu ryżowej, pełnoziarnistego makaronu, owsa, farro i jęczmienia. Te produkty są zdrowe i bardzo sycące.

Zmień rodzaj białka

Mięso jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, ale często (lub nawet zawsze) podaje się je w bardzo dużych porcjach. Jedz więc jego mniejsze ilości. Pozostałą część talerza wypełnij zdrowymi warzywami i pełnymi ziarnami. Mięso wcale nie musi być codzienną koniecznością. Istnieje mnóstwo wegetariańskich produktów białkowych i wegańskich produktów bogatych w białko, które są świetnym sposobem na dodanie większej ilości białka roślinnego do swojej diety.

Ograniczaj cukry i sól

Większość z nas spożywa codziennie o wiele więcej niż zalecaną ilość tych produktów. Spożywanie zbyt dużej ilości któregokolwiek z nich, w dłuższym okresie czasu, może narazić Cię na ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak nadciśnienie czy choroby serca. Sprawdzaj etykiety składników na produktach i oszczędnie używaj substancji słodzących podczas gotowania.

Dodaj zdrowe tłuszcze

Tłuszcz nie jest taki zły, jak powszechnie się uważa. Chociaż nowe badania obalają mit, że diety niskotłuszczowe są najzdrowsze, ludzie nadal wierzą, że tłuszcz jest szkodliwy. Tłuszcz jest bardzo sycący (więc jeśli zjesz go mniej, możesz nie być usatysfakcjonowany po posiłku). Pomaga również wchłaniać składniki odżywcze. Wybieraj produkty z tłuszczem nienasyconym (np. oliwa z oliwek, awokado, orzechy) ten jest o wiele zdrowszy i bogatszy w więcej witamin.

Więcej porad dotyczących diety i zdrowia znajdziesz na https://www.vitalogy.pl/

Dodaj komentarz