badania drobiu

Badania bakteriologiczne – dlaczego warto wykonywać je u drobiu?

Drób jest jednym z najczęściej spożywanych mięs w obszarze Europy. W Polsce jest bardzo popularny ze względu na jego delikatne walory smakowe i łatwe przyswajanie przez każdy organizm – szczególnie u dzieci. Dlatego jego producenci postawieni są przed bardzo ważnym i trudnym zadaniem dokładnego kontrolowania stanu zdrowia hodowanych egzemplarzy – by dopełnić wszystkich warunków potrzebnych do posiadania zezwolenia na dystrybucję mięsa.

O co warto zadbać w przypadku hodowli drobiu?

Najważniejszą kwestią, o którą trzeba dbać, gdy jest się hodowcą zwierząt na rynek spożywczy, jest stała kontrola stanu zdrowia posiadanych egzemplarzy. W przypadku posiadania setek czy tysięcy zwierząt nawet drobna choroba wykryta u jednego osobnika może skończyć się katastrofą dla całego stada, a co za tym idzie – dla całej firmy. Dlatego zarówno podstawowe, jak i te bardziej rozwinięte badania bakteriologiczne drób hodowlany powinien przechodzić regularnie. Należy je przeprowadzać w sposób skrupulatny, niedopuszczający żadnych ustępstw.

Wybór odpowiedniej firmy medycznej zajmującej się kontrolą stanu zdrowia zwierząt jest decyzją nie tylko ważną, ale wręcz strategiczną. Od jej kompetencji i dokładności może zależeć funkcjonowanie całej fermy drobiu czy trzody.

Na co warto zwracać uwagę w przypadku drobiu?

Wieloletnie badania potwierdziły, że głównym problemem związanym z hodowaniem dużej ilości drobiu – szczególnie tego przeznaczonego dla branży spożywczej – jest walka z chorobami pochodzenia bakteryjnego. Tak nieduże zwierzęta jak kury czy przepiórki, bardzo łatwo zarażają się przeróżnego rodzaju bakteriami i taka choroba bardzo szybko się u nich rozwija.

Dlatego ogromnie ważne jest jak najszybsze wykrycie potencjalnego problemu. Weterynaryjna diagnostyka laboratoryjna ma na celu wczesne odkrycie choroby i wdrożenie leczenia, by zapobiec jej rozprzestrzenianiu się na całe stado.

Dodaj komentarz