warzywa w lisciach

Charakterystyka warzyw liściowych

Wśród wielu warzyw swoje zasłużone miejsce mają różnego rodzaju sałaty. Należą one do grupy tzw. warzyw liściowych albo liściastych. Oprócz sałaty znajdują się tam jeszcze m.in. szpinak, pietruszka, seler naciowy czy szczaw. Wielu z nas codziennie je różnego rodzaju sałatki, których składnikiem są wspomniane warzywa. Co charakteryzuje warzywa liściowe?

Które warzywa zaliczamy do warzyw liściowych?

Zapytani o to, które warzywa można określić mianem liściowych, w pierwszym momencie większość zapewne odpowiedziałaby, że sałaty wszelkiego rodzaju. Komuś jeszcze do głowy mógłby przyjść szpinak. I jest to prawda. Ogólnie do warzyw liściowych można zaliczyć:

  • rukolę,
  • roszponkę,
  • szpinak (nowozelandzki, warzywny),
  • cykorię (łodygowa oraz endywia),
  • pietruszkę naciową,
  • szczaw,
  • seler naciowy,
  • sałatę łodygową,
  • koper włoski,
  • sałatę rzymską,
  • sałatę głowiastą,

Jak sama nazwa wskazuje, w warzywach tych głównie chodzi o liście, które są jadalne. Można się w nie zaopatrzyć w dobrych hurtowniach warzyw. Warto zadbać o to, by kupować od sprawdzonych dostawców, żeby jakość była jak najlepsza. Ich ciągła dostępność sprawia, że codziennie można cieszyć się odpowiednią porcją świeżych warzyw.

Dlaczego warto jeść warzywa liściaste?

Warto zacząć od tego, że warzywa liściaste można przyrządzać na wiele sposobów.  Przykładem może być chętnie wykorzystywany szpinak. Zupa szczawiowa również ma swoich amatorów. Nie wspominając o natce pietruszki, bez której wielu nie wyobraża sobie np. rosołu. Warzywa liściaste, które nie mogą być podgrzewane, znajdują swoje zastosowanie w sałatkach. Dlatego też chętnie i powszechnie są wykorzystywane przez restauratorów, którzy muszą dbać o jakość zamawianych przez siebie produktów. Godną zaufania jest gdańska firma Golden Fruits, która dostarcza nie tylko warzywa liściaste, ale także szereg innych warzyw czy owoców. Nie można też zapomnieć o cennych wartościach odżywczych ukrytych w warzywach liściastych. Dobrze znana sałata jest źródłem błonnika, kwasu foliowego czy witamin z grupy B, E czy C. Również pietruszka jest cennym magazynem witaminy C. Za to szpinak poza witaminami K, E, C i A zawiera też przeciwutleniacze. To tylko niektóre z właściwości warzyw liściastych, które sprawiają, że nasza dieta może być nie tylko smaczna, ale także zdrowa.

Dodaj komentarz