spagetti

Niejasna historia popularnego dania — spór o spaghetti carbonara

To popularne i proste w przygotowaniu danie makaronowe jest znane na całym świecie. Pomimo swojej prostoty wokół jego historii narosło wiele sporów i legend, które do dziś pozostają nierozwikłane. Poznajmy burzliwą historię carbonary!

Spod ziemi w świat. Górnicza potrawa makaronowa

Jedna z teorii dotycząca powstania popularnego dania jest ściśle powiązana z włoskimi górnikami. Ciężko jest sobie wyobrazić w obecnych czasach tak popularną potrawę przygotowywaną w głębokich korytarzach kopalni. Górnicy wybierający się do pracy mieli mocno ograniczone możliwości związane ze spożywaniem i przygotowywaniem posiłków. Często zabierali ze sobą nieugotowany makaron, jaja, ser i kawałek wędliny. Ograniczony dostęp do wody zmuszał ich do wykorzystywania tej po ugotowaniu makaronu, co sprawiało, że danie nabierało bardziej kremowej konsystencji. Za tą teorią przemawia nazwa dania. Jej pochodzenia można doszukiwać się w słowach carbonaro (piec węglowy) i carbonari, co w języku włoskim oznacza górnika.

Amerykański wkład w wyzwolenie Italii

Inną bardzo ciekawą teorią na temat powstania tego dania jest relacja pewnego nieznanego kucharza z okresu II wojny światowej. W okolicach Rzymu w 1944 roku panował dotkliwy brak żywności. Zbiegło się to w czasie z amerykańskim desantem na ziemie włoskie. Pewien kucharz postanowił zatem, że doskonałym remedium będzie wykorzystanie amerykańskich racji żywnościowych. W ich skład wchodziły bardzo często bekon i jaja w proszku. Dzięki połączeniu tych składników można było uzyskać to, co dziś znamy pod nazwą carbonara.

Ze względu na trudne czasy i prostotę wykonania danie to znalazło swoje zastosowanie w czymś, co dziś określamy jako street food. Na ulicznych kramikach rozkwitał handel żywnością, a jednym z takich dań był ten właśnie wariant makaronu. Często był podawany na gazecie z racji braku odpowiednich naczyń i sztućców.

Jest na świecie wiele dań, których pochodzenie jest jasno określone, a ich historia często poprawi zaciekawić. Jednak wśród tak popularnych na całym globie potraw carbonarę cechuje wiele mitów i niejasności, które narosły wokół jej powstania. Niezależnie od jej historii jest to danie, którego ciężko sobie odmówić.

Dodaj komentarz